Seramik Nedir?
Seramik objeleri çok eski zamanlardan beri şık ve kullanışlı dekorasyon araçları olarak görüyoruz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte dekorasyon alanında yaşanan değişimlerden dolayı farklı ve modern nesneler kullanılsa da, seramik hiçbir zaman önemini kaybetmemiştir. Tam Aksine gelişmelerin olumlu etkisiyle kullanım alanı sürekli genişlemektedir. Bilinen ilk seramikler klasik çanak çömlekten ibaretken şimdilerde seramikten birçok farklı obje yapılıyor. Her alanın bir meraklısı vardır ya, seramik nedir sorusuna cevap arayan kitlenin sayısı da gerçekten fazla. Öyle ki, gerek sosyalleşmek gerekse bu özel sanatı usta ellerden öğrenmek isteyenler için seramik kursları var. Bu kurslarda hem geleneksel seramikler hem de ileri teknolojik özellikteki seramiklerin şekillendirilişi öğretilmektedir. Seramiğin özellikleri nedir merak edenler için; seramik, doğal ürünlerden elde edilir.
Kil ve kaolen tarzı malzemelere doğal bazı farklı malzemeler eklenerek elde edilen karışım, çamur haldeyken şekillendirilerek pişirilir. Sonrasında su geçirmeyen oldukça dayanıklı seramik objeler elde edilir.
Seramik Nerelerde Kullanılır?
Seramik nasıl yapılır sorusunun cevabını merak edenler, elbette bu estetik görünümlü objelerin nerelerde kullanıldığını da merak ediyor. Seramik nerelerde kullanılır? diyecek olursak;
• Tuğla, karo, çanak, çömlek, porselen ve çini, günlük hayatta sık karşılaştığımız seramiğin yaygın örnekleri olarak bilinir. İnşaat işçiliğinde ve sanatta çok yaygın şekilde kullanılır.
• Seramik günlük hayatta pek çok alanda kullanılmaktadır. Evlerde banyolardan mutfaklara hatta zemin döşemelerine kadar geniş kullanım alanına sahiptir.
• Seramiğin kullanım alanları aslında türüne bağlıdır. Seramik çeşitleri itibariyle geniş yelpazede kullanılan bir malzemedir.
• Vazo, çeşitli duvar nesneleri ve testi gibi dekoratif objeler olarak karşılaştığımız seramik, şimdilerde aydınlatma ürünlerinde de kullanılıyor.
Seramik Özellikleri Nelerdir?
Seramik özel bir malzemedir. Çoğu seramik türü serttir. Buna rağmen çok kolay kırılır özelliktedir. Seramik özellikleri arasında elektriği iletmemesi de vardır. Yalıtkan ve dialektik bir malzeme olan seramik, önce ısıtma sonrasında da soğutma işlemleri ile şekil alır.
Seramik yapımı, isteklere göre şekillendirilen malzemenin önce yüksek ısıda pişirilmesi sonra da soğutulması şeklinde yapılır. Hem bir meslek hem de özel bir sanat dalı olan seramik eğitimi için sürekli düzenlenen kurslardan faydalanılabilir. Seramik kurs programları ile bir yandan özel beceri kazanmak isteyenlere en iyi kalitede ders verilirken bir yandan da yapı sektörüne oldukça dekoratif nesneler kazandırılmış olur.