Seramik eğitiminde fırınlama da dahil olmak üzere temel eğitim düzeyinde her aşamayı yaklaşık olarak 4 haftalık süre içerisinde öğrenmeniz mümkün olacaktır. Ancak daha detaylı eğitim almak isteyen ve bu kurs süresini uzatmak isteyen katılımcılar kurs sürelerini istedikleri kadar uzatarak deneyim kazanmaya devam edebilirler.
Seramik kursunu başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılar daha sonrasında sertifika almaya hak kazanmaktadırlar. Peki seramik eğitimi süresini başarılı bir şekilde tamamlayarak sertifika alan kişiler bu sertifikalarını hangi alanda kullanabilir? Seramik sertifikasını sanat atölyelerinde serbest seramik sanatçısı olmak, iç ve dış mimaride duvar uygulamalarında uygulamacı olarak çalışmak ya da sanat danışmanı olarak çalışmak için kullanabilirsiniz. Seramik sertifikası alan kişiler Milli Eğitim Bakanlığında orta öğretim kurumlarında sanat eğitimcisi olarak görev alma imkanına da sahip olmaktadırlar.
Seramik Eğitiminde Neler Öğrenilir?
Seramik eğitiminde, eğitime katılan kişilere ilk olarak seramik çamurları ile ve elle şekillendirme teknikleri ile temel üç boyutlu formlar oluşturma hakkında bilgi verilerek uygulamalı olarak dersler verilmektedir. Pratik kazandıkça öğrenilen teknikler ile birlikte istenilen formların oluşturulması için el becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Seramik eğitimine katılan tüm katılımcıların temel tüm bilgileri öğrenebilmeleri için yaklaşık olarak 1 aylık bir zamanları olacaktır. Eğitime katılan kişiler eğer isterlerse eğitim sürelerini uzatarak daha fazla eğitim alma imkanına da sahiptirler. Seramik eğitiminde öğrenilen bilgiler ile daha sonrasında sertifika alındığı zaman ilgili alanda iş imkanlarını değerlendirme imkanınız da olacaktır.
Seramik Eğitiminde Kullanılan Malzemeler
Seramik eğitimine katılacak olan katılımcılar bu eğitimde hangi malzemeleri kullanacağını bilmelidir. Temel olarak seramik eğitiminde kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanabilir;
- Temel el aletleri,
- Turnet,
- Kalıp,
- Beyaz ya da renkli diğer çamurlar.
Seramik eğitimlerinde beyaz çamur kullanımı yaygındır ama eğitime katılan kişiler eğer isterlerse farklı renklerde olan çamurları da kullanabilirler. Buna örnek vermek gerekirse ithal renkli çamurlar da çalışmalar için sıklıkla tercih edilebilmektedir. Katılımcıların hangi renk çamurla çalışmaları yaptığından çok hangi teknikler ile nasıl çalışmalar ortaya koyduklarına dikkat edilmektedir.