Plaka tekniği ile seramik şekillendirme ile birçok formu kolay şekilde yapabileceğiniz gibi çömlekçi tornası kullanılarak üretilmeyecek, sucuk veya çimdik yöntemi kullanılarak elde edilmesi zor olan seramik formlar oluşturulabilir. Günümüzde modern seramikçiler, plaka yöntemi ile beraber sert ve yumuşak plakaları kullanmakta ve daha heyecan verici çalışmalar yapmaktadırlar. Plakalar, çeşitli yöntemlerle beraber hazırlanabilmektedir. En yaygın yöntem ise plakayı bir merdane yardımıyla elle açabilmektir.
Plaka tekniği kapsamda diğer şekillendirme yöntemleri de büyük bir blok çamurdan dilim yöntemi, plaka açma makineleri ve elle savurma yöntemi sayılabilmektedir. Çamur açma aşamasında merkezden başlayarak farklı yöntemlerle beraber merdane üzerinden geçebilmesi ve çamurum rahatlıkla hareket etmesini sağlamak için ara sıra çamuru kumaştan ayırabilmek faydalı olacaktır.
Plaka Yöntemi ile Büyük Boyutlu Çalışma Yapmak
Seramik plaka nedir veya tekniği özetleyecek olursak, çamurun genellikle merdane tarzı bir aletle beraber plaka haline getirilmesi, ardından keserek şekillendirilmesi denilebilir. Büyük çalışmalarda ise sucuk yöntemi daha kontrollü bir çalışma sağlar. Ancak plaka yöntemi ile yapılan çalışmalarda çatlama veya çarpılmaların önüne geçmek adına tüm aşamalarda dikkatli ve çok az dikkatli hareket ettirilmesi gerekiyor. Seramik plaka tekniği ile beraber yapılan tüm büyük boyutlu çalışmalarda özellikle uzun veya geniş olanlar, kuruma sırasında çamurun daha rahat hareket edebilmesi, küçülmesi adına kumaş, gazete kâğıdı vb. yığın üzerinden yapılabilir.
Plaka Tekniği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Seramik şekillendirme plaka tekniği konusuna başlamadan öncesinde balçığınızı hazırladığınız zaman ve yanınızda bulundurduğunuza emin olmanız gerekiyor. Öncelik olarak oluşturacağınız form adına bir şablon hazırlamak ve ona sadık kalarak da plakaları kesmeniz kolaylık sağlar. Bu noktada küçük boyutlarda bir küp hazırlamak isterseniz bu boyutlarda bir kâğıt şablon yardımıyla kesimleri gerçekleştirmek, tüm parçalarında eşit olmasını sağlar.
Kullanılacak parçalarında tamamı aynı çamurdan olmalıdır ve birbirinden farklı çamur plakaları da birbiriyle kaynaşmakta sorun yaşar. Çamur plakalar şekillendirilecek ve çatlama yapılmayacak kadar yumuşak olabilmesi ve form verildiğinde duracağı kadar sert olması gerekiyor. Bu tarz detaylarla plaka tekniğini daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.