Kalıba sıvama yöntemi ile seramik şekillendirme yöntemi, parçalar halinde olan çamur parçaları kalıp içine yerleştirilerek birleştirilmektedir. Eğer objede bir tasarım kullanılacaksa öncelik olarak bu tasarımı oluşturacak parçalarında hazırlanarak yerleştirilmesi de yapılabilir. Seramik teknikleri arasında bulunan kalıba sıvama tekniği, sizlere diğer yöntemlerle hazırlanmada zorlanacağınız formları hazırlamak için sizlere yardımcı olur. Örnek olarak altıgen bir prizma, keskin köşeleri olan bir küp tarzı formlar ve parça desenleri birleştirmeyle hazırlamak adına bu yöntem ideal olmaktadır.
Neden Kalıba Sıvama Yöntemi Kullanılmaktadır?
Seramik şekillendirme teknikleri arasında olan kalıba sıvama yöntemleriyle şekillendirilen tüm bu ürünler, çömlekçi çarkının kullanılmasıyla dönen kalıbın içine sıvanarak üretilmektedir. Dönemin çömlekçi çarklarında da üretimin hızlı olabilmesine rağmen dekorlamanın da uzun zaman alan bir süreç alabilmesiyle üretimde çığır açan bir yöntemdir. Bu nedenle oldukça etkili bir yöntem olarak öne çıkarak uzun süredir kullanılabiliyor.
Sonuç olarak seramik şekillendirme kalıba sıvama yöntemi seramik hazırlama sürecinde sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Aynı zamanda profesyonel yetenek gerektirmeden istenilen desen ve motifler seramiklere verilebilmektedir. Seramik sanatı kapsamında öne çıkan seramik şekillendirilmesi, diğer şekillendirme yöntemleriyle birlikte kullanılmakta ve yöntemlerle beraber kullanılmaktadır.
Kalıba Sıvama Yöntemi Nasıl Yapılır?
Kalıba sıvama tekniği ile şekillendirme işlemi için öncelikle bir kalıp seçilir ve bu iş için hazırlanan alçı kalıpları kullanılabilir. Bunun yanı sıra istenilen forma sahip olan uygun herhangi bir kapta bu iş için kullanılabilmektedir. Kapları kalıp olarak kullanmak içinde üzerine poşet, kâğıt, bez veya streç film serilebilir. Bu kullanılacak olan malzemeyle beraber çamurla kalıbın arasında bir katman oluşturulacağından dolayı objenin üzerinde iz bırakabiliyor.
Bu durum göz önüne alınarak seçim yapılması önerilmektedir. Kalıba sıvama yöntemi ile tüm tasarım kalıp içine yerleştirildikten sonrasında varsa boşluklar için çamur parçaları doldurulabilir. Tüm bu işlemler sonrasında iç kısmının düzeltilmesi gerekir ve öncelikle kabası parmaklar veya tahta alet desteğiyle düzeltilmektedir, istenirse iç tarafına doku verilebilmektedir. Kalıp içindeki çamur ise belli bir kuruluğa geldikten sonrasında kalıptan çıkarılabilir.