Biçimlendirme seramik yapımında en keyifli aşamalardan birisiniz. Seramik yapımında en zor olan aşama olarak da görülebilen bu aşamada aslında kullanacağınız birkaç yöntem sayesinde bu aşamayı çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Biçimlendirme için kullanılacak olan yöntemler şu şekilde sıralanabilir;
- Fitil yöntemi,
- Şerit yöntemi,
- Çubuk yöntemi,
- Plaka yöntemi,
- Torna yöntemi,
- Çimdikleme yöntemi,
- Elle sıvama yöntemi,
- Döküm yöntemi,
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz yöntemleri kullanarak çok kısa bir süre içerisinde seramik çamuruna istediğiniz şekli verebilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli şey şekillendirmeyi tamamladıktan sonra hamuru kurumaya bırakmak olacaktır. Bu aşamada ürün fazlasıyla hassas olduğu için sert bir şekilde ürüne dokunmanız halinde verdiğiniz şekil bozulabilir. Yeteri kadar bekledikten sonra ürünü fırınlama aşamasına geçebilirsiniz.
Seramik Biçimlendirme Amacı Nedir?
Seramik biçimlendirmenin amaçları aslında çok basittir. Bunlar; Plastik çamurun yoğurulması, çimdiklenmesi ve sıvanması gibi yöntemleri ile şekillendirme, Plastik çamurun sucuk yöntemi ile şekillendirme, Plastik çamurun plaka yöntemi kullanılarak şekillendirme ve ürünün alçıkabının alınması, Döküm yöntemi ile şekillendirme, Çeşitli teknikler kullanılarak yarı mamul hazırlamak, Pano tasarımı yapılması, Pano şekillendirme işlemi yapılması, Sır hazırlama işlemlerinin yapılması ve Sırlama ve pişirme yöntemlerinin yapılması gibi amaçlara hizmet etmektedir.
Seramik Biçimlendirme Kursu Ne Kadar Sürer?
Seramik biçimlendirme kursunda eğitim süresi merak edilen bir konudur. Kurs yaklaşık olarak 401 saat sürmektedir. Eğitim süresi boyunca kursa katılan kişilerden beklenenler; ürün ortaya koymak, bilgi edinmek ve beceriler kazandırmak gibi şeyler katılımcılardan beklenmektedir. Kurs süresi isteğe göre uzatılabilmektedir. Kurs süresini uzatan katılımcılar daha fazla pratik yaparak deneyim kazanmaktadırlar.
Seramik biçimlendirme kursunu başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılar için seramik sertifikası verilmektedir. Seramik sertifikası alan katılımcılar daha sonrasında sanat atölyelerinde serbest seramik sanatçısı, iç ve dış mimaride duvar uygulamalarında uygulamacı, sanat danışmanı ve Milli Eğitim Bakanlığında orta öğretim kurumlarında sanat eğitimcisi olarak çalışma imkanına ulaşmaktadırlar. Gerek hobi gerekse iş alanı oluşturmak isteyen kişiler seramik biçimlendirme kurslarına ilgi göstermektedir.