Zekine Seramik, profesyonel ekibiyle Ankara en iyi seramik kursları arasında yer alıyor.
Kursta katılımcılara seramik çamurunun şekillendirilerek farklı objeler yapılması öğretiliyor. Seramik çamurunun şekillendirilmesine dair en ince noktalar hakkında bilgi verilir.
Ankara en iyi seramik kursları, seramik sanatına yönelik beceriler kazandırır. Üç boyutlu formlarla seramik çamuru elle şekillendirilir. Bu yöntem form şekillendirme olarak adlandırılır. Zaman içerisinde de kursiyerlere seramik dekorlama yöntemleri öğretilmektedir. Hemen akabindeyse seramik çamuruyla şekillendirilen objeler renklendirilir.
Seramik çamuruyla birçok mutfak, takı, pano gibi eşyalar yapılır. Seramik; toz, kil, toprak elementleriyle suyun karıştırılması üzerine ortaya çıkar. Seramik çamuru şekillendirildikten sonra yüksek sıcaklıktaki fırına koyularak pişirilir. Pişirme aşamasından sonra seramik son halini almış olur.
Ankara En İyi Seramik Kursları Ders İçerikleri Nelerdir?
Ankara Seramik kursları kapsamında Zekine Seramik hizmet vermektedir. Seramik sanatında hammadde olarak çamurdan yararlanılır. Derste kullanılan çamur; feldspat, kaolen, kil ve kuvarsın karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Bu maddeler belirli oranda karıştırılarak çamura ulaşılır. Bahsedilen malzemeler suyla hamur şekline getirildikten sonra preslenir Presleme işleminin ardından çok yüksek sıcaklıkta fırına koyulur.
Seramik çamuru fırından çıktıktan sonra sırlama işlemine tabii tutulur. Seramiğin renklendirilmesi sırlama sırasında gerçekleşir. Sırlama sonrası seramiğin kuruması sağlanır. En iyi seramik kursları tarafından gösterilen seramik yapım aşamaları şu şekilde ifade edilebilir:
Yoğurma
Seramik yapımında öncelikle hamurun elde edilmesi gerekiyor. Seramik hamurunun güzel şekillendirilmesi için homojen karışım elde edilmelidir. Homojen karışım elde edilmezse hamur pişerken çatlamalar oluşabilir.
Şekil Verme
Seramik kursları, çamuru birkaç farklı türde şekillendirmeyi üretmektedir. Seramiğe şekil verme yöntemleri;
- Fitil,
- Plaka,
- Döküm,
- Şerit,
- Torna,
- Elle sıvama,
- Çubuk,
- Çindikleme vb. şekilde sıralanabilir.
Çimdikleme Tekniği
Hamurun herhangi bir alete gerek duyulmadan yalnızca elle şekillendirilmesi, çimdikleme tekniği olarak isimlendirilir.
Plaka Tekniği
Çamur merdane ve silindirle açılır. Daha sonra çamur bir forma kavuşturulur. Bu da plaka tekniği olarak isimlendirilir.
Tornada Şekillendirme
Bir miktar hamur, tornayla döner. Bu esnada hamurun kontrolü elle sağlanarak şekillendirilir. Yuvarlak objelerin şekillendirilmesinde bu yöntem kullanılmaktadır.
Döküm Tekniği
Ankara en iyi seramik kursları bünyesindeki Zekine Seramik’te döküm tekniği de çok uygulanmaktadır. Döküm tekniği, sıvı haldeki çamurun alçı kalıplara dökülmesiyle gerçekleşir. Burada seramik tamamen alçının formunu almaktadır.
Yukarıdaki şekillendirme yöntemlerinin ardından seramik kurumaya bırakılır. Burada seramiğin deri sertliğine ulaşması çok önemlidir. Şekillendirme aşaması en hassas aşamadır. Bundan dolayı bu aşamada çok dikkatli olunması gerekiyor. Seramik çamuruna şekillendirme esnasında sertçe dokunulursa dağılabilir.
Fırınlama
Seramik çamuru şekillendirildikten sonra özel fırınlarda pişirilir. Seramik çamurlarının pişirilmesi için üretilen fırınlar, 1100 dereceden yukarı sıcaklıklarda seramiği pişirmektedir. Seramiğin fırınlaması, 2 kez gerçekleşir. Seramiğin ilk fırınlanması 24 saat sürmektedir. İlk fırınlama aşaması sona erdikten sonra sırlamaya geçilir. Sırlama aşamasında seramiğin üzerindeki deformeler düzeltilir. Hemen akabinde yeniden seramik fırına koyulur. Seramik 2. kez koyulduğunda da fırında 24 saat kalır.
Sırlama
Seramik kursları ile öğretilen yöntemlerden sırlamada fırınlama gibi iki defa gerçekleşmektedir. Seramik sanatının en önemli aşamaları arasında sırlama yer almaktadır. Sırlama işlemi sona erince obje su geçirmez hale gelir.
Renk Verme
Seramik çamurları pişirildikten sonra renklendirilebilirler. Seramik sanatının en eğlenceli aşamaları arasında renk verme gelmektedir. Renk verme aşamasında öğrencilere yaratıcılıklarını konuşturma fırsatı verilmektedir. Öğrenciler istedikleri gibi seramikleri tek ya da çok fazla renk kullanarak boyayabilirler. Renk verme aşamasında rakam ekleme ya da çeşitli çizimlerde yapılabilir.
Ankara En İyi Seramik Kursları Hakkında Genel Bilgiler
Ankara en iyi seramik kursları, şahısların yanı sıra kurumların ihtiyaçlarına yönelikte tasarlanırlar. Seramik kurslarında kişilerin el becerileri gelişir. Yaratıcılık açısından da büyük kazanımlar elde edilir. Zekine Seramik, kurumsal seramik projelerine özel programlar hazırlamaktadır. Uzman seramik hocaları yukarıdaki teknikleri öğretirken bir taraftan da katılımcıların yaratıcılıklarını ortaya çıkarıyor.
Ankara en iyi seramik kursları bünyesindeki Zekine Seramik, öğrencilerine %100 öğrenme garantisi veriyor. Fakat seramik sanatının öğrenme süresi kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişiler hızlı şekilde öğrenirken bazılarıysa biraz daha geç öğrenebiliyorlar. Ankara en iyi seramik kursları sayesinde kişi, günlük hayatın stresini daha hızlı üzerinden atar.